Sposób przygotowania:
Rolada z mięsa mielonego
Mięso (można użyć zmielonej szynki lub łopatki) przełożyć do miski. Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawę w płynie, jajko, musztardę i pieprz, dokładnie wymieszać. Przygotować duży kawałek folii aluminiowej. Wyłożyć na nią mięso i spłaszczyć je. Ogórka wyjąć z zalewy, przekroić wzdłuż na 4 części. Na mięsie rozłożyć plasterki wędzonej szynki, a na niej położyć kawałki ogórka. Zwinąć w roladę. Wierzch mięsnej rolady obficie posypać przyprawą ziołową do grilla. Mięso zawinąć w folię. Folię z każdej strony ponakłuwać widelcem lub nożem. Zawiniętą w folię roladę ułożyć w garnku do gotowania na parze. Garnek przykryć. Roladę gotować na parze ok. 50 minut. Ugotowaną roladę odwinąć z folii i podzielić na porcje.