Sposób przygotowania:
Rolada z morelowym dżemem
W pierwszej kolejności oddzielamy od siebie żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy na puszystą masę. DO tego dosypujemy cukier oraz cukier wanilinowy i całość dobrze ale delikatnie mieszamy. Do utartej masy dodajemy wcześniej ubite białka. Po chwili dodajemy do tego mąkę. Wszystkie te składniki dobrze mieszamy ze sobą. Formę na ciasto obkładamy papierem do pieczenia, a w następnej kolejności rozlewamy na nią przygotowaną masę. Masę tą pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10- 15 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy i studzimy. Biszkopt smarujemy dżemem morelowym, a później zwijamy w roladę. Ciasto biszkoptowe z dżemem morelowym można na sam koniec posypać z wierzchu cukrem pudrem do smaku. Smacznego!