Sposób przygotowania:
Rolada z porem i serem
Nadzienie: por kroimy w pół plasterki, kładziemy na sitko i sparzmy gorącą wodą. Zostawiamy żeby por odciekł z nadmiaru wody. Mięso: mielone przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, wbijamy jajka, doprawiamy sola i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę i również dodajemy do mięsa. Wszystko dobrze mieszamy. Folię aluminiową rozkładamy na blacie, przekładamy mięso i rozkładamy mięso na wysokość około 1 cm. Następnie rozkładamy por na mięsie i zwijamy w roladę za pomocą foli, ale jej nie zwijamy. Formę o wymiarze35 cm smarujemy tłuszczem i przekładamy roladę do formy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 1 godzinę, po tym czasie układamy plastry sera i zapiekamy jeszcze aż ser się rozpuści. Wykładamy roladę, układamy na talerzu i dekorujemy natką pietruszki, a talerz obsypujemy posiekanym koperkiem.