Sposób przygotowania:
Łatwa pieczeń z mięsa mielonego
Brokuł ugotować w wodzie z dodatkiem cukru i soli, po czym ostudzić i drobno pokroić. Cebule obrać i poszatkować. Do mięsa mielonego dodać brokuł, cebule, 2-3 surowe jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła i przyprawy (lubczyk, curry, zioła prowansalskie, paprykę w proszku, bazylię, zioła dalmatyńskie, przyprawę do mięs z gorczycą i kolendrą, sól, pieprz). Do niedużej formy/naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/4 mięsa na dno, następnie ułożyć na nim wzdłuż jajka ugotowane na twardo, po czym przykryć je resztą mięsa. Wierzch mięsa posypać równomiernie bułką tartą oraz przyprawą do mięs z gorczycą i kolendrą. Piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 60 minut. Na kilkanaście minut przez końcem pieczenia na wierzch mięsa położyć po łyżce masła (na oba brzegi oraz pośrodku).