kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Pieczeń z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Koperkowa pieczeń z mięsa mielonego to fajna sprawa. Może nam posłużyć jako danie obiadowe np. z ziemniaczkami i surówką, a może też jako wędlina na kanapki.

Pieczeń z kurczaka

Składniki:

Pieczeń z kurczaka

 

  • 1 kg mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • gałązka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

Pieczeń z kurczaka
Bułkę wsypać do miski, zalać zimnym bulionem, odstawić na kilka minut. Do bułki dodać mięso, jajka, mąkę, koperek, wymieszać, doprawić i dokładnie wyrobić. Podłużną formę natłuścić, oprószyć bułką tartą, przełożyć mięso, wyrównać, lekko wierzch posmarować olejem, wygładzić łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piec 30 min , po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze 30 min.