Sposób przygotowania:
Rolada z prażonymi jabłuszkamiWykonanie masy jabłkowej :
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazdka nasienne i ścieramy na jarzeniówce. Do garnka wkładamy starte jabłka i dodajemy 150 gram cukru. Prażymy do odparowania soku, dopiero wtedy wsypujemy cynamon. Mieszamy chwile i mamy już gotowe jabłuszka prażone.
Przygotowanie biszkoptu:
Miksujemy jaja całe z cukrem waniliowym na puch ( będzie tego sporo więc miejcie głęboką miskę ). Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy aby zbytnio nam nie opadła masa. Wyjmujemy blachę z pieca ( z wyposażenia pieca , każdy powinien taka mieć ) i smarujemy margaryną. Kładziemy papier do pieczenia i wykładamy na niego prażone jabłka. Rozprowadzamy łyżką tak aby było równomiernie. Teraz wlewamy biszkopt na jabłka i wkładamy do pieca. Pieczemy koło 20 minut w 160 stopniach. Wyjmujemy i przekładamy na ściereczkę papierem do góry, Ściągamy papier i rolujemy przez szmatkę biszkopt. Ostudzoną posypujemy cukrem pudrem .
Inspiracja dla mnie był przepis zbysiowej z jej bloga.