Sposób przygotowania:
Rolada z jabłkami
NADZIENIE: Jabłka obieramy w kostkę i dajemy na patelnię lub do garnka z odrobiną wody dodajemy goździki i cynamon i dusimy aż jabłka się rozpadną dodajemy miód i jeszcze troszkę je smażymy na sam koniec dodajemy sypką żelatynę dokładnie mieszamy i gotowe.( tak przygotowane gorące jabłka wkładam do słoików,zakręcam,i są gotowe w każdej chwili do użycia.Skraca to czas przygotowań.) CIASTO: Jajka rozdzielamy, żółtka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem śmietankowym bardzo dokładnie aż zbieleją,dodajemy zmieszaną mąkę ziemniaczaną i tortową najlepiej przesianą i delikatnie mieszamy łyżką na jednolitą masę.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli , dodajemy do masy jajecznej i delikatnie wszystko mieszamy aż się połączy.Ciasto wylewamy na blaszkę z papierem do pieczenia, wyrównujemy.Ciasto wstawimy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 min w 190 stopniach.Po upieczeniu ciasto odwracamy do góry nogami na wilgotną ścierkę, ściągamy papier i zawijamy razem ze ściereczką. Lekko przestudzone ciasto odwijamy , smarujemy cienko marmoladą, nakładamy warstwę jabłek i zawijamy.Roladę posypujemy cukrem pudrem.