Sposób przygotowania:
Rolada z jabłkami i żurawiną
Mąki i sodę przesiewamy razem. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy połową manny i cynamonu oraz żurawiną. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki, układamy na blasze. Posypujemy resztą kaszki i cynamonu oraz skórką z cytryny. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno ze solą. Następnie partiami dodajemy cukier, a jak się utrwalą dodajemy po jednym żółtku, delikatnie mieszając. Wlewamy sok z cytryny i partiami dodajemy mąkę. Jak się ciasto ładnie połączy ze składnikami wylewamy na jabłka i równamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 30 - 35 minut. Jeszcze ciepłe ciasto wykładamy na ściereczkę kuchenną papierem do góry. Delikatnie zdejmujemy papier, a ciasto zwijamy w roladę, skręcamy końce ręcznika, podwijamy pod ciasto i układamy brzegiem rolady do spodu. Odkładamy do całkowitego ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, czekoladę i miód. Dekorujemy wierzch zimnego ciasta.