Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Rolada z serem pleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nadziana rolada z szynki wieprzowej.

Rolada z serem pleśniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z serem pleśniowym

 

  • 60 dkg szynki wieprzowej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 papryki konserwowej
  • olej do smażenia
  • przyprawa kebab-gyros - wg uznania

Sposób przygotowania:

Rolada z serem pleśniowym
Szynkę rozkroić tak, żeby powstał jeden duży płat. Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Ser (użyłam sera o ostrym smaku) pokroić w paski, paprykę wyjąć z zalewy i pokroić w paski,cebulę pokroić w plasterki. Na mięsie ułożyć kawałki sera, papryki i cebuli, zwinąć w ścisłą roladę i zabezpieczyć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na nim roladę, posypać ją przyprawą kebab-gyros i zrumienić ją z każdej strony. Do zrumienionego mięsa wlać 2 szklanki wody, patelnię przykryć. Dusić pod przykryciem do miękkości. Jak mięso zrobi się miękkie, odparować cały płyn z patelni, a mięso ponownie przyrumienić. Gotową roladę kroić na porcje.
Rolada z serem pleśniowym
Szynka rozkrojona w duży płat i rozbita tłuczkiem.
Rolada z serem pleśniowym
Mięso oprószone solą i pieprzem i posmarowane musztardą.
Rolada z serem pleśniowym
Kawałki sera papryki i cebuli ułożone na mięsie.
Rolada z serem pleśniowym
Rolada zrumieniona z każdej strony na oleju.