SUPERPRZEPIS

Rolada ziemniaczana ze słoninką

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Rolada ziemniaczana ze słoninką

Pyszny dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z pikantnym sosem
i surówką.

Składniki:

Rolada ziemniaczana ze słoninką

 

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki masła
  • 25 dag wędzonej słoniny
  • 1 posiekana cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Rolada ziemniaczana ze słoninką
Ziemniaki ugotowac, ostudzić, następnie dobrze utłuc tłuczkem,
dodać do nich obie mąki, kasze manną, żółtka, 2 łyżki masła oraz
posolić i popieprzyć do smaku. Zagnieść ciasto. Słoninę pokroić w
kostke, wysmażyć na patelni, dodać posiekaną cebulę, smażyć
mieszając , aż się zrumieni. Dodać natkę, majeranek, wymieszać ,
odstawić. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto w kształt
prostokąta. Wyłożyć na nim farsz i ciasno zwinąć w rulon. Lnianą
ściereczkę skropić stopioną resztą masła i zawinąć w nią roladę,
końce ściereczki dobrze związać bawełniana nicią. Roladę gotować w
osolonym wrzątku ok.20 minut na małym ogniu. Po wyjęciu wsadzić na
chwilę do zimnej wody. Roladę rozwinąć ze ściereczki i pokroić w plastry.