Sposób przygotowania:
Rolada ziemniaczana ze słoninką
Ziemniaki ugotowac, ostudzić, następnie dobrze utłuc tłuczkem,
dodać do nich obie mąki, kasze manną, żółtka, 2 łyżki masła oraz
posolić i popieprzyć do smaku. Zagnieść ciasto. Słoninę pokroić w
kostke, wysmażyć na patelni, dodać posiekaną cebulę, smażyć
mieszając , aż się zrumieni. Dodać natkę, majeranek, wymieszać ,
odstawić. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto w kształt
prostokąta. Wyłożyć na nim farsz i ciasno zwinąć w rulon. Lnianą
ściereczkę skropić stopioną resztą masła i zawinąć w nią roladę,
końce ściereczki dobrze związać bawełniana nicią. Roladę gotować w
osolonym wrzątku ok.20 minut na małym ogniu. Po wyjęciu wsadzić na
chwilę do zimnej wody. Roladę rozwinąć ze ściereczki i pokroić w plastry.
dodać do nich obie mąki, kasze manną, żółtka, 2 łyżki masła oraz
posolić i popieprzyć do smaku. Zagnieść ciasto. Słoninę pokroić w
kostke, wysmażyć na patelni, dodać posiekaną cebulę, smażyć
mieszając , aż się zrumieni. Dodać natkę, majeranek, wymieszać ,
odstawić. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto w kształt
prostokąta. Wyłożyć na nim farsz i ciasno zwinąć w rulon. Lnianą
ściereczkę skropić stopioną resztą masła i zawinąć w nią roladę,
końce ściereczki dobrze związać bawełniana nicią. Roladę gotować w
osolonym wrzątku ok.20 minut na małym ogniu. Po wyjęciu wsadzić na
chwilę do zimnej wody. Roladę rozwinąć ze ściereczki i pokroić w plastry.
edytaha
A tak z ciekawości zapytam: masz ściereczkę specjalnie przeznaczoną do takich celów, bo pewnie ciężko z niej później sprać stopione masło?
LUBIEGOTOWAC
zewa