Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Rolada ziołowo-czosnkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rolada ziołowo-czosnkowa, polecam !

Rolada ziołowo-czosnkowa

Składniki:

Rolada ziołowo-czosnkowa

 

  • 1 kg niezbyt tłusty boczek,
  • 6-7 ząbków czosnek,
  • 1 łyżeczka pieprz mielony,
  • 1 łyżeczka Sól,
  • 1 łyżeczka majeranek,
  • 1 łyżeczka cząber,
  • 1 łyżeczka bazylia,
  • 1 łyżeczka miętą,
  • 1 łyżeczka szałwia,
  • 1 łyżka smalec

 

Sposób przygotowania:

Rolada ziołowo-czosnkowa
Czosnek utrzeć z solą, zmieszać z ziołami i pieprzem. Umyć, osuszyć boczek, natrzeć mieszanką ziół i zwinąć. Obwiązać grubą, bawełnianą nitką, zawinąć w folię aluminiową i zostawić na noc w lodówce. Rozgrzać tłuszcz, boczek zrumienić ze wszystkich stron i zmniejszyć ogień. Podlać boczek wodą (zimną). Dusić około 2,5h pod przykryciem. Wyparowany sos uzupełniać wodą aby rolada się nie przypalała. Podawać na zimno, w plastrach.

Tagi:

rolada