Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Roladka z żurawiną i morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mięso z kurczaka z dodatkiem żurawiny i suszonych moreli ma słodko-kwaśny smak. Dżem żurawinowy do mięsa jest lekko kwaśny a morele dodają mu odrobinę słodyczy.

Roladka z żurawiną i morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladka z żurawiną i morelami

 

Sposób przygotowania:

Roladka z żurawiną i morelami
Mięso umyć, osuszyć, zbić tłuczkiem przez folię, oprószyć solą i pieprzem. Następnie posmarować dżemem żurawinowym i ułożyć pokrojone w słupki morele. Zwinąć w roladkę, zawiązać nitką kuchenną. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć ziołami prowansalskimi, mieloną papryką i kolorowym pieprzem. Skropić oliwą, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut w temp 190 stopni.
Roladka z żurawiną i morelami
Umyte mięso zbić tłuczkiem oprószyć solą i pieprzem
Roladka z żurawiną i morelami
Następnie posmarować dżemem żurawinowym do mięsa
Roladka z żurawiną i morelami
Morele suszone pokroić w słupki i ułożyć na mięsie
Roladka z żurawiną i morelami
Zwinąć w roladkę zawiązać nitką oprószyć przyprawami