Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1089]

Roladki drobiowe z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurki z cebulką idealnie nadają się jako farsz do roladek mięsnych. Można przygotować je na bazie drobiu lub wieprzowiny.

Roladki drobiowe z kurkami

Składniki:

Roladki drobiowe z kurkami

 

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe z kurkami

ETAP 1:

Roladki drobiowe z kurkami
Kurki dokładnie oczyszczamy - polecam wcześniej posypać je solą i zalać wrzątkiem

Kurki posypujemy solą i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy - dzięki temu łatwiej usuniemy zanieczyszczenia z grzybów. Tak przygotowane kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy.

ETAP 2:

Roladki drobiowe z kurkami
Kurki wraz z cebulką smażymy na rozgrzanym maśle

Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy kurki, smażymy do miękkości, dodajemy tymianek, sól i pieprz.

ETAP 3:

Roladki drobiowe z kurkami
Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem i rozbijamy

Piersi z kurczaka oprószamy z obu stron solą i pieprzem, rozbijamy na cienkie kotlety.

Na każdym kotlecie układamy porcję farszu (część farszu pozostawiamy na wierzch roladek), całość starannie zwijamy.
Roladki obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na złocisto na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia na patelnię wrzucamy pozostałe kurki i podgrzewamy.

Roladki wykładamy na talerze, na wierzchu układamy kurki, całość posypujemy posiekaną natką.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.