Sposób przygotowania:
roladki gniazdka jaskółcze
Cielęcinę pokroić i zbić na zrazy. Na każdy płat mięsa położyć cienki płat słoniny, na słoninę położyć szynkę, a na środek obrane, ugotowane na twardo jaja. Zwinąć każdą roladkę w rulon, tak, aby jajko było w środku, związać każdą nitką. Osypać mąką, posolić, popieprzyć i dusić w rondelku na tłuszczu z cebulką. Osobno ugotować ryż na sypko z masłem i solą.
Na okrągły głęboki półmisek położyć ryż i wyrównać go nożem. Zrobić w nim 8 dołków, wyciskając dnem szklanki. Gdy roladki są już miękkie, zdjąć nitki, przekroić każdą w poprzek i ułożyć w dołkach, przekrojem do góry.
Na okrągły głęboki półmisek położyć ryż i wyrównać go nożem. Zrobić w nim 8 dołków, wyciskając dnem szklanki. Gdy roladki są już miękkie, zdjąć nitki, przekroić każdą w poprzek i ułożyć w dołkach, przekrojem do góry.