Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Roladki krucho-drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lubię zaskakiwać rodzinkę swoimi specjałami

Roladki krucho-drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki krucho-drożdżowe

 

 

 

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 kg mąki
  • 250 g margaryna
  • 250 g smalec
  • cukier puder do obsypania
  • jajka -4 szt
  • drożdże -5 dag
  • cukier kryształ- 2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • marmolada jabłkowa
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Roladki krucho-drożdżowe
Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier dodać mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, pokroić w kostkę margarynę i smalec, posiekać . W posiekanej mące zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i rozmącone jajka, wyrobić ciasto. Ciasto pokroić na kilka kawałków, rozwałkować na cienkie placki. Połowę ciasta posmarować marmoladą jabłkową, drugą połowę rozwałkowanego ciasta, posmarować powidłami śliwkowymi, zwijać każdy placek w rulon, kroić ukośnie jak kopytka. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem, układać roladki, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez około 35 minut. Upieczone i ostudzone roladki, posypać cukrem pudrem.
Roladki krucho-drożdżowe
Z podanych składników zostało zrobione ciasto
Roladki krucho-drożdżowe
Ciasto zostało rozwałkowane i posmarowane powidłami śliwkowymi
Roladki krucho-drożdżowe
Placek został zwinięty w roladę i pokrojone zostały roladki po skosie ułożone na blasze
Roladki krucho-drożdżowe
Roladki zostały upieczone i ostudzone ułożone na paterze

Tagi:

jajko jajka