Sposób przygotowania:
Roladki na parze z zielonym wnętrzemETAP 1:
Orzechy prażymy na suchej patelni. Natkę myjemy i osuszamy. Odrywamy grube łodyżki. Czosnek obieramy z łupinek, kroimy i rozcieramy nożem na desce do krojenia. Blendujemy orzechy z natką pietruszki, czosnkiem i oliwą. Pesto powinno mieć półpłynną konsystencję. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Seler naciowy gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut aż będzie niemal ugotowany. Kroimy na szerokość piersi z kurczaka.
ETAP 2:
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Od każdej z piersi odcinamy polędwiczkę i rozkrawamy na dwa płaty. Płaty kurczaka doprawiamy obustronnie solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi a następnie smarujemy obficie pietruszkowym pesto. Na pesto układamy liść sałaty oraz 2 kawałki selera naciowego. Zwijamy ściśle.
ETAP 3:
Układamy na sitku naczynia do gotowania na parze łączeniem do dołu. Posypujemy wierzch koperkiem. Gotujemy w zależności od wielkości i grubości piersi z kurczaka 15-20 minut.
zbysiowa