kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Roladki na parze z zielonym wnętrzem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Roladki z dodatkiem zielonego pesto z natki pietruszki, sałatą i selerem naciowym przygotowane na parze to świetne dietetyczne danie dla osób dbających o dietę.

Roladki na parze z zielonym wnętrzem

Składniki:

Roladki na parze z zielonym wnętrzem

Pesto

Roladki

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 6 liści sałaty
  • 3 gałązki selera naciowego
  • sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie
  • koperek do posypania

Sposób przygotowania:

Roladki na parze z zielonym wnętrzem

ETAP 1:

Roladki na parze z zielonym wnętrzem
Seler naciowy gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut aż będzie niemal ugotowany.

Orzechy prażymy na suchej patelni. Natkę myjemy i osuszamy. Odrywamy grube łodyżki. Czosnek obieramy z łupinek, kroimy i rozcieramy nożem na desce do krojenia. Blendujemy orzechy z natką pietruszki, czosnkiem i oliwą. Pesto powinno mieć półpłynną konsystencję. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Seler naciowy gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut aż będzie niemal ugotowany. Kroimy na szerokość piersi z kurczaka.

ETAP 2:

Roladki na parze z zielonym wnętrzem
Płaty kurczaka doprawiamy obustronnie solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami

Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Od każdej z piersi odcinamy polędwiczkę i rozkrawamy na dwa płaty. Płaty kurczaka doprawiamy obustronnie solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi a następnie smarujemy obficie pietruszkowym pesto. Na pesto układamy liść sałaty oraz 2 kawałki selera naciowego. Zwijamy ściśle.

ETAP 3:

Roladki na parze z zielonym wnętrzem
Układamy na sitku naczynia do gotowania na parze łączeniem do dołu

Układamy na sitku naczynia do gotowania na parze łączeniem do dołu. Posypujemy wierzch koperkiem. Gotujemy w zależności od wielkości i grubości piersi z kurczaka 15-20 minut.