lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Roladki schabowe o smaku wiśni i żurawiny

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Musze powiedzieć że słodko słonawe mięsko smakuje mi. Smaki się mieszają i można wyczuć co w nim zostało włożone.

Roladki schabowe o smaku wiśni i żurawiny Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Roladki schabowe o smaku wiśni i żurawiny

Składniki na roladki schabowe z serkiem o smaku wiśni i żurawiny 6 sztuk:

  • schab 6 plastrów

 

 

  • ser gouda 6 plastrów sałata masłowa 6 listków

 

  • żurawina suszona po parę sztuk na każdą roladkę

 

  • sól i pieprz ziołowy do smaku

Dodatkowo:

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe o smaku wiśni i żurawiny

Schab wieprzowy myjemy i kroimy w 1 centymetrowe plastry, roztłukujemy każdy plaster doprawiając go porządnie przyprawami.

Aby nabrał słodkawego smaku, smarujemy schab serkiem z konkretnym smakiem. Na każdy plaster schabu kładziemy ser, sałatę i suszona żurawinę.

Zwijamy każdy plaster schabu w roladkę i pomagamy sobie nitką i związujemy, tak aby nam się nie rozwaliło w trakcie pieczenia.

Panierujemy każda roladkę w jajku i buce tartej a potem smażymy w tłuszczu  w 140 stopniach. Pieczemy koło 15 minut  w 140 stopniach. Można podać w całości lub w plasterkach.


Roladki schabowe o smaku wiśni i żurawiny
Schab myjemy i kroimy na 6 plastrów. Rozbijamy każdy plaster dosyć cienko.
Roladki schabowe o smaku wiśni i żurawiny
Każdy plaster schabu posypujemy solą i pieprzem.
Roladki schabowe o smaku wiśni i żurawiny
Smarujemy schab serkiem z wiśnią i żurawiną .
Roladki schabowe o smaku wiśni i żurawiny
Kładziemy plaster sera, liść sałaty i posypujemy suszoną żurawiną.
Roladki schabowe o smaku wiśni i żurawiny
Każdą plaster zwijamy w roladkę i przewiązujemy nitką jak ( baleron). Obtaczamy w jaju i bułce tartej , smażymy w głębokim tłuszczu ( we frytkownicy upiekłam) w 140 stopniach .