migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Roladki schabowe w sosie szczawiowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zupke szczawiową uwielbiamy ale byłam ciekawa czy można ze szczawikiem zrobić coś innego. Pokombinowałam i wyszły mi takie roladki. Proste danie i bardzo smaczne.

Roladki schabowe w sosie szczawiowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki schabowe w sosie szczawiowym

 

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe w sosie szczawiowym
Schab pokroić w plastry i oprószyć z obu stron solą z pieprzem. Następnie roztłuc tłuczkiem jak na kotlety schabowe. W każdy plaster mięsa zawinąć 2-3 liście szpinaku. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz angielskie ziele i zagotować. Roladki obsmażyć na oleju aby mięso zmieniło kolor. Przełożyć do garnka z gotującą wodą i dusić ok 30-40 minut pod przykryciem. Następnie z wywaru wyjąć roladki, jeśli płyn za bardzo wyparował dodać wody. Dodać posiekany szczaw i zagotować, doprawić solą z pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru, zagęścić sos. Do sosu ponownie włożyć roladki. Podawać z tłuczonymi ziemniakami.
Roladki schabowe w sosie szczawiowym
Etap 1 Schab pokroić w plastry i oprószyć z obu stron solą z pieprzem.
Roladki schabowe w sosie szczawiowym
Etap 2 Roladki obsmażyć na oleju aby mięso zmieniło kolor.
Roladki schabowe w sosie szczawiowym
Etap 3 Roladki przełożyć do garnka z gotującą wodą i dusić ok 30-40 minut pod przykryciem.
Roladki schabowe w sosie szczawiowym
Etap 4 Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru, zagęścić sos. Do sosu ponownie włożyć roladki.