edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Roladki schabowe z ryżem i żurawiną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Roladki podałam z sosem śliwkowo-żurawinowym, ale równie dobrze smakowałyby z żurawiną lub borówką do mięs

Roladki schabowe z ryżem i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki schabowe z ryżem i żurawiną

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z ryżem i żurawiną
Mięso opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, oprószyć solą i pieprzem. Jajko roztrzepać. Ugotowany ryż wymieszać z żurawiną i łyżką roztrzepanego jajka, farsz nałożyć na kotlety. Zwinąć ścisło w rulon, spiąć wykałaczką. Panierować w jajku i bułce tartej. Ze wszystkich stron dobrze obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondelka, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości co jakiś czas odwracając i dolewając wody, żeby roladki nie przywarły do dna. Podałam je z sosem śliwkowo-żurawinowym i sałatą.
Roladki schabowe z ryżem i żurawiną
Ugotowany ryż wymieszać z żurawiną i łyżką roztrzepanego jajka, farsz nałożyć na kotlety.
Roladki schabowe z ryżem i żurawiną
Roladki panierować w jajku i bułce tartej.
Roladki schabowe z ryżem i żurawiną
Ze wszystkich stron dobrze obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Roladki schabowe z ryżem i żurawiną
Przełożyć do rondelka, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości co jakiś czas odwracając i dolewając wody, żeby roladki nie przywarły do dna.