jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Roladki schabowe aromatyzowane salami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Roladki schabowe możesz podawać na ciepło z kluseczkami lub na zimno jako przekąskę..

Roladki schabowe aromatyzowane salami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki schabowe aromatyzowane salami

 

  • 1,5 kg schabu
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • około 16 plasterków salami
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • sos sojowy do skropienia
  • 2 łyżki masła sklarowanego lub olej
  • pół szklanki wytrawnego białego wina

 

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe aromatyzowane salami
Mięso schabowe myjemy, osuszamy. Kroimy je w poprzek włókien w równe plastry. Ścinamy wszystkie tłuste i odstające kawałki i błony. Mielimy je razem obraną cebulą, czosnkiem i boczkiem.Solimy i doprawiamy do smaku. Dodaj pieprz czarny grubo mielony i pieprz ziołowy . Mieszamy dokładnie . Każdy płat skrapiamy sosem sojowym, nakładamy trochę farszu. Następnie nakładamy plasterki salami po czym zwijamy mięso w roladę. Związujemy każdą sztukę nitką lub spinamy szpileczką do zrazów, a następnie obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle lub oleju. Gdy się zarumienią podlewamy roladki winem (lub wodą). Dusimy rolady na małym ogniu uzupełniając sos odrobiną wody od czasu do czasu , by się nie przypaliły.
Roladki schabowe aromatyzowane salami
Mięso schabowe myjemy, osuszamy. Kroimy je w poprzek włókien w równe plastry.
Roladki schabowe aromatyzowane salami
Ścinamy wszystkie tłuste i odstające kawałki i błony. Mielimy je razem obraną cebulą, czosnkiem i boczkiem.Solimy i doprawiamy do smaku.
Roladki schabowe aromatyzowane salami
Następnie nakładamy plasterki salami po czym zwijamy mięso w roladę.
Roladki schabowe aromatyzowane salami
Związujemy każdą sztukę nitką lub spinamy szpileczką do zrazów,

Tagi:

sosy schab