Sposób przygotowania:
Roladki schabowe z zielonymi szparagami
-Szparagi obrać /jeśli wymagają/, odłamać zdrewniałe części i umyć. Podgotować w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny ok.10 min.Można je również ugotować na parze. Szparagi powinny być ugotowane al dente, a po wyjęciu z wody wciąż jędrne. Szparagi przelać zimną wodą i pozostawić do odsączenia. -Umyte, osuszone plasterki mięsa rozbić na cienkie płaty. -Każdy płat mięsa ułożyć na plastrze szynki /mortadeli/ oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Plaster wędliny powinien być większy niż płat mięsa.-Na płatach mięsa położyć plasterki sera i szparagi dopasowując ich długość /jeśli są duże wystarczy po jednym/. -Zwinąć całość w roladkę zamykając oba końce do środka. -Przygotowane roladki smażyć na rozgrzanym oleju /oliwie/ z każdej strony do chwili ,aż będą ładnie przyrumienione. -Zwiększyć ogień, wlać wino i poddusić mięso kilka minut do całkowitego odparowania alkoholu i częściowego zredukowania płynu. -Roladki podawać z ulubionymi dodatkami.
edytaha
zbysiowa