cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Roladki schabowe z zielonymi szparagami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Danie mięsne niezwykle proste i szybkie do przygotowania , a na dodatek pyszne!

Roladki schabowe z zielonymi szparagami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki schabowe z zielonymi szparagami

 

  • /4 porcje/
  • 4 plastry schabu b/kości
  • 4 duże plasterki gotowanej szynki /u mnie mortadella di Bologna/
  • 4 grube, zielone szparagi
  • sok z cytryny/do gotowania/
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z zielonymi szparagami
-Szparagi obrać /jeśli wymagają/, odłamać zdrewniałe części i umyć. Podgotować w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny ok.10 min.Można je również ugotować na parze. Szparagi powinny być ugotowane al dente, a po wyjęciu z wody wciąż jędrne. Szparagi przelać zimną wodą i pozostawić do odsączenia. -Umyte, osuszone plasterki mięsa rozbić na cienkie płaty. -Każdy płat mięsa ułożyć na plastrze szynki /mortadeli/ oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Plaster wędliny powinien być większy niż płat mięsa.-Na płatach mięsa położyć plasterki sera i szparagi dopasowując ich długość /jeśli są duże wystarczy po jednym/. -Zwinąć całość w roladkę zamykając oba końce do środka. -Przygotowane roladki smażyć na rozgrzanym oleju /oliwie/ z każdej strony do chwili ,aż będą ładnie przyrumienione. -Zwiększyć ogień, wlać wino i poddusić mięso kilka minut do całkowitego odparowania alkoholu i częściowego zredukowania płynu. -Roladki podawać z ulubionymi dodatkami.
Roladki schabowe z zielonymi szparagami
Mięso ułożyć na plastrach wędliny nałożyć nadzienie i zwinąć w roladki.
Roladki schabowe z zielonymi szparagami
Rozgrzać olej lub oliwę i smażyć mięso z każdej strony.
Roladki schabowe z zielonymi szparagami
Dodać wino i podgrzewać do wyparowania alkoholu.
Roladki schabowe z zielonymi szparagami
Gotowe roladki podawać z ulubionymi dodatkami.