Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Roladki schabowe z ziemniakami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zaskakująco proste danie obiadowe do przygotowania, bez stania przy patelni, bez tłuszczu. Wstawiasz wszystko do piekarnika i pieczesz a Ty masz czas na wypicie kawy. Roladki schabowe w pysznej marynacie, upieczone razem z ziemniakami.

Roladki schabowe z ziemniakami

Składniki:

Roladki schabowe z ziemniakami

 

  • 1kg schabu
  • 3 łyżki musztardy
  • 10 dag szynki w plastrach
  • 10 dag sera żółtego w plastrach
  • 5 szt. ziemniaków młodych
  • Kilka marchewek mini
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z ziemniakami

I

Roladki schabowe z ziemniakami
Przygotowanie mięsa, kroimy, rozbijamy i faszerujemy , szynką oraz żółtym serem.

1. Mięso myję, osuszam, kroję w plastry. Następnie delikatnie rozbijam w cienkie plastry. Doprawiam pieprzem oraz solą, smaruję każdy kawałek mięsa niewielką ilością musztardy i układam po plastrze szynki i żółtego sera.
2. Mięso zwijam ciasno w roladki i układam po środku w naczyniu żaroodpornym.

II

Roladki schabowe z ziemniakami
Przygotowanie ziemniaków, przygotowanie marynaty.

3. Ziemianki obieram kroję wzdłuż na cztery części. Ziemniaki doprawiam solą i układam po bokach roladek.
4. Do naczynia wlewam oliwę z oliwek, sos sojowy, wsypuje paprykę słodką i dokładnie mieszam. Sosem smaruję roladki oraz ziemniaki

III

Roladki schabowe z ziemniakami
przygotowanie marchewek mini.

5. Na ziemniakach układam mini marchewki i piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C.

IV

6. Danie gotowe.
7. Smacznego.