klaudi76

klaudi76

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Roladki szynkowe z masłem chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczne, dobre na śniadanie lub jako zakąska dla gości

Roladki szynkowe z masłem chrzanowym

Składniki:

Roladki szynkowe z masłem chrzanowym

 

  • 13 szt. plastrów szynki prasowanej konserwowej, duże prostokątne plastry
  • 1 kostka masła
  • 1 słoiczek chrzanu,
  • ziarna groszku konserwowego -ozdoba
  • kilka plastrów gotowanej marchwi
  • marynowane pieczarki
  • 2-3 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1-2 kostki bulionu

Sposób przygotowania:

Roladki szynkowe z masłem chrzanowym
1. Masło miękkie wyrobić z chrzanem najlepiej spróbować czy nie jest za słabo smakujące chrzanem. Każdy plaster szynki posmarować tym jak kanapkę, ale nie za grubo i zwinąć w ścisły rulonik, w każdy koniec włożyć po jednym groszku, talerz ozdabiamy połówkami pieczarek marynowanych i marchewki.

2. W międzyczasie rozrobić w niewielkiej ilości wody bulion i dodać żelatynę, ale nie za dużo, zalewa jest nam potrzebna do zalania talerza szerokiego z zawiniętymi brzegami do zalania poukładanych ruloników szynki. Bulion z żelatyną wystudzić i włożyć na chwilę do lodówki, pilnować żeby się nie ścięło, po schłodzeniu zalać ułożone na talerzu roladki, tak żeby były przykryte bulionem z żelatyną.. Następnie odstawić do lodówki aż zastygnie bulion.

Tagi:

szynka