Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Roladki wieprzowe z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetny przepis na obiad w sezonie kurkowym.

Roladki wieprzowe z kurkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki wieprzowe z kurkami

 

  • 4 plastry mięsa wieprzowego (np. schabu)
  • 20 dkg kurek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • przyprawa typu kucharek
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki

 

Sposób przygotowania:

Roladki wieprzowe z kurkami
Mięso umyć, osuszyć, cienko rozbić. Oprószyć kucharkiem i pieprzem. Kurki umyć, jeśli są duże - pokroić. Cebulkę posiekać. Masło rozgrzać, zrumienić na nim cebulę, dodać kurki. Dusić aż woda odparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Na brzegu każdego kawałka mięsa położyć część grzybów. Zwinąć roladki, podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Zalać wodą, dusić do miękkości. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do sosu. Doprawić kucharkiem i pieprzem. Podawać z surówką i ziemniakami.
Roladki wieprzowe z kurkami
Kurki usmażyć z cebulką na maśle, przyprawić.
Roladki wieprzowe z kurkami
Na każdym kawałku mięsa układamy po trochu grzybów.
Roladki wieprzowe z kurkami
Zwinięte roladki podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju.
Roladki wieprzowe z kurkami
Dusimy pod przykryciem do miękkości, doprawiamy.