Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Roladki wieprzowe z żurawiną i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Żurawina to wyśmienity dodatek do mięsa.

Roladki wieprzowe z żurawiną i kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki wieprzowe z żurawiną i kukurydzą

 

  • 2 kotlety schabowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 liście kapusty włoskiej
  • 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3-5 dag żurawiny suszonej
  • 2 łyżki musztardy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Roladki wieprzowe z żurawiną i kukurydzą
Umyte mięso osuszyć, zbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie mięso posmarować musztardą, ułożyć umyte liście kapusty, suszoną żurawinę i osączoną z zalewy kukurydzę. Mięso mocno zwinąć w rulon, zawiązać nicią kuchenną, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić olejem. Przykryć i włożyć do piekarnika. Piec w temp 200 stopni około 45-50 minut, polewając od czasu do czasu powstałym podczas pieczenia sosem. Z gotowych roladek usunąć nici a mięso pokroić.
Roladki wieprzowe z żurawiną i kukurydzą
Umyte mięso zbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty
Roladki wieprzowe z żurawiną i kukurydzą
Oprószyć przyprawami posmarować musztardą ułożyć liście kapusty
Roladki wieprzowe z żurawiną i kukurydzą
Posypać suszoną żurawiną i osączoną z zalewy kukurydzą
Roladki wieprzowe z żurawiną i kukurydzą
Mięso ciasno zwinąć w rulon zawiązać nicią kuchenną

Tagi:

kukurydza