szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Roladki z bakłażana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pierwszy raz wykorzystałam w swojej kuchni bakłażana, ale roladki tam się Nam spodobały, że wejdą na stałe do Naszego domowego menu.

Roladki z bakłażana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z bakłażana

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki z bakłażana
Bakłażana kroimy na cieniutkie plasterki ( z jednego wychodzi ich 8-10), układamy je na ręczniku papierowym, solimy i odkładamy na 20 minut. Po tym czasie smarujemy plastry bakłażana oliwą z oliwek z każdej strony i smażymy na rozgrzanej patelni ok minuty z każdej ze stron. Ser biały i ser feta rozgniatamy widelcem i mieszamy ze sobą i odrobiną mleka. Doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Do sera można również dodać drobno posiekane orzechy włoskie. Na każdy plaster usmażonego bakłażana nakładamy kilka rukolę i łyżkę sera, po czym zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką.
Roladki z bakłażana
Bakłażana kroimy na cienkie plasterki i posypujemy sola a nastepnie smarujemy oliwą
Roladki z bakłażana
Plastry bakłażana smażymy na patelni ok minutę na każdej ze stron
Roladki z bakłażana
Serey mieszamy z mlekiem i dodatkiem pieprzu
Roladki z bakłażana
Na plaster bakłażana nakładamy masę serową i zwijamy w rulon