Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Roladki z brzozakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Roladki z szynki wieprzowej nadziane smażonymi grzybami leśnymi.

Roladki z brzozakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z brzozakami

 

  • 4 plastry szynki wieprzowej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 10 dkg brzozaków
  • olej do smażenia
  • przyprawa do wieprzowiny - wg uznania
  • 1/2 cebuli
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Roladki z brzozakami
Grzyby oczyścić, umyć, dowolnie pokroić i usmażyć na oleju. Jak płyn z grzybów całkowicie odparuje, grzyby jeszcze chwilę smażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Plastry szynki cienko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po trochu usmażonych grzybów. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. Roladki kłaść na rozgrzany na patelni olej, obficie posypać przyprawą do wieprzowiny, zrumienić z każdej strony. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa i lekko podsmażyć. Do mięsa wlać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. pół godziny. Mąkę rozmieszać z pół szklanki zimnej wody, zagęścić nią sos. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Roladki z brzozakami
Oczyszczone umyte pokrojone i usmażone grzyby.
Roladki z brzozakami
Cienko rozbite plastry szynki oprószone solą i pieprzem.
Roladki z brzozakami
Usmażone grzyby ułożone na plasterku szynki.
Roladki z brzozakami
Roladki położone na rozgrzanym oleju i posypane przyprawą.