SUPERPRZEPIS

Kurczak nadziany dynią

  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Kurczak nadziany dynią

Bardzo smaczne, roladki z kurczaka nadziewane aromatyczną pieczoną dynią
są idealnym pomysłem na jesienny obiad. Słodkość dyni idealnie komponuje się z delikatnym kurczakiem.

Składniki:

Kurczak nadziany dynią

 

Sposób przygotowania:

Kurczak nadziany dynią

ETAP 1:

Kurczak nadziany dynią
podwójny filet podzielić na pół

1. Każdego fileta podzielić na pół, oprószyć solą i pieprzem i pozostawić
na około 30 minut.

ETAP 2:

Kurczak nadziany dynią
dynię pokroić w kostkę

2. Dynię oczyścić i pokroić w kostkę, przełożyć na blaszkę. Oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Ostudzić i ugnieść widelcem.

ETAP 3:

Kurczak nadziany dynią
przesmażyć cebulę i czosnek

3. Cebulę, czosnek drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać ugniecioną dynię, doprawić gałką muszkatołową i ostrą papryką. Wszystko razem dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć.

ETAP 4:

Kurczak nadziany dynią
zwinąć jak roladkę

4. Każdą połówkę fileta przeciąć w taki sposób aby powstał jeden płat, troszkę rozbić, położyć 2 plastry sera, nałożyć podsmażoną dynie a następnie zwinąć jak roladkę. Każdą osobno owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.