eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1360]

Risotto grzybowe Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam risotto gotowane na maśle ze świeżymi podgrzybkami i serem grana padano. Risotto wyszło pyszne.

Risotto grzybowe Eli

Składniki:

Risotto grzybowe Eli

ryż

pozostałe składniki

  • 500 g świeżych podgrzybków
  • 2 cebule
  • 150 g sera grana podano
  • 1 pęczek natki pietruszki

dodatki

Sposób przygotowania:

Risotto grzybowe Eli

przygotowanie składników

Risotto grzybowe Eli
Pokroić w plastry oczyszczone podgrzybki.

Podgrzybki oczyścić i pokroić w plastry.

przygotowanie składników cd

Risotto grzybowe Eli
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Risotto grzybowe Eli
Ser grana padano zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami,

przygotowanie składników cd

Risotto grzybowe Eli
Pokroić opłukaną i osuszoną natkę pietruszki.

Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji.

przygotowanie risotto

Risotto grzybowe Eli

Na dużej patelni roztopić 1/3 masła, dodać grzyby i cebulę, oprószyć pieprzem i usmażyć. Grzyby z cebulą wyjąć łyżką cedzakową na talerz.

Kilka plasterków grzybów odłożyć do dekoracji.

przygotowanie risotto cd

Risotto grzybowe Eli

Na patelni po grzybach roztopić połowę pozostałego masła, dodać ryż i smażyć aż będzie szklisty..

Ryż podlać bulionem, dodać grzyby z cebulą i gotować. Co jakiś czas uzupełniać bulion.

Gdy ryż będzie miękki dodać 2/3 sera i pozostałe masło.

przygotowanie risotto cd

Risotto grzybowe Eli

Risotto doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. dodać natkę i wymieszać, Risotto posypać resztą sera i od razu podawać. Smacznego!