Sposób przygotowania:
Risotto grzybowe Eliprzygotowanie składników
Podgrzybki oczyścić i pokroić w plastry.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami,
przygotowanie składników cd
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji.
przygotowanie risotto
Na dużej patelni roztopić 1/3 masła, dodać grzyby i cebulę, oprószyć pieprzem i usmażyć. Grzyby z cebulą wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
Kilka plasterków grzybów odłożyć do dekoracji.
przygotowanie risotto cd
Na patelni po grzybach roztopić połowę pozostałego masła, dodać ryż i smażyć aż będzie szklisty..
Ryż podlać bulionem, dodać grzyby z cebulą i gotować. Co jakiś czas uzupełniać bulion.
Gdy ryż będzie miękki dodać 2/3 sera i pozostałe masło.
przygotowanie risotto cd
Risotto doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. dodać natkę i wymieszać, Risotto posypać resztą sera i od razu podawać. Smacznego!
gusia1000