jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mielone z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 20

To jeden ze sposobów na proste wzbogacenie naszego jadłospisu o kasze. Mięso mielone doskonale komponuje się z gryką, a pieczarki dodatkowo podnoszą walory smakowe.

Mielone z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mielone z kaszą gryczaną

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Mielone z kaszą gryczaną

ETAP 1

Mielone z kaszą gryczaną
Ugotowaną na sypko kaszę studzimy

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Ugotowaną studzimy.

ETAP 2

Mielone z kaszą gryczaną
pokrojone pieczarki przysmażamy

Pieczarki kroimy w plasterki, przysmażamy na oleju, doprawiamy i studzimy.

Bułkę namaczamy w ciepłym mleku.

ETAP 3

Mielone z kaszą gryczaną
Składniki kotlecików umieszczamy w misce

Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz.

Do przyprawionego mięsa dodajemy ugotowaną kaszę, przestudzone pieczarki, odciśniętą bułkę, jajka oraz szczypiorek.

Całość ponownie mieszamy, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Ewentualnie jeszcze doprawiając do smaku.

ETAP 4

Mielone z kaszą gryczaną
Z otrzymanej masy formujemy kotleciki

Z gotowej masy mięsno – gryczanej formujemy zgrabne placuszki. Uformowane obtaczamy w bułce tartej.

ETAP 5

Mielone z kaszą gryczaną
kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia

Gotowe kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.

Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.


Tagi:

mięso kasza