Sposób przygotowania:
Mielone z kaszą gryczanąETAP 1
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Ugotowaną studzimy.
ETAP 2
Pieczarki kroimy w plasterki, przysmażamy na oleju, doprawiamy i studzimy.
Bułkę namaczamy w ciepłym mleku.
ETAP 3
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz.
Do przyprawionego mięsa dodajemy ugotowaną kaszę, przestudzone pieczarki, odciśniętą bułkę, jajka oraz szczypiorek.
Całość ponownie mieszamy, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Ewentualnie jeszcze doprawiając do smaku.
ETAP 4
Z gotowej masy mięsno – gryczanej formujemy zgrabne placuszki. Uformowane obtaczamy w bułce tartej.
ETAP 5
Gotowe kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.