Sposób przygotowania:
Roladki z farszem mięsno pieczarkowym
Łopatkę myjemy,osuszamy i kroimy na plastry. Rozbijamy dość mocno tłuczkiem i dość mocno oprószamy solą i pieprzem. 1/2 cebuli drobno kroimy. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Cebulę, pieczarki i odciśniętą kromkę chleba dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jajko i doprawiamy solą czosnkową i pieprzem do smaku. Na rozbite plastry mięsa rozkładamy przygotowany farsz i zwijamy w roladki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i układamy roladki zawinięciem do dołu. Obsmażamy roladki i przekładamy do rondla. Pozostałą cebulę kroimy i rumienimy na tłuszczu dodajemy do roladek i podlewamy wodą. Dusimy obracając roladki na małym ogniu do odparowania wody.