SUPERPRZEPIS

Roladki z fasolką szparagową

  • 4
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Roladki z fasolką szparagową Więcej zdjęć (4)

Roladki drobiowe to znakomity sposób na przygotowanie pysznego dania mięsnego z wykorzystaniem sezonowych warzyw.

Składniki:

Roladki z fasolką szparagową

 

  • 4 plasterki mięsa z piersi kurczaka
  • 8 dużych ,cienkich plasterków gotowanej szynki
  • ok.200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • mały kawałek świeżej papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 świeże listki szałwi
  • olej rzepakowy lub oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Roladki z fasolką szparagową
1. Fasolkę szparagową obrać /odciąć końcówki i ewentualnie usunąć włókna /i ugotować al dente w osolonej wodzie.



2. Ugotowaną szparagówkę przelać zimną wodą, odsączyć i pokroić na małe kawałki.



3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek, kawałeczek ostrej papryczki i pokrojoną fasolkę.



4. Krótko podsmażyć i odstawić.



5. Płaty mięsa lekko rozbić, oprószyć solą , pieprzem i ułożyć na dwóch skrzyżowanych plastrach szynki. Plastry szynki powinny być nieco większe niż mięsa.



6. Do fasolki dodać starty ser,wymieszać i rozłożyć na przygotowanych płatach mięsa.



7. Zwinąć roladki zakładając końce szynki do środka.



8. Rozgrzać olej, wrzucić listek szałwi i smażyć roladki na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony /powinny być ładnie przyrumienione/.



9. Odsączyć nadmiar tłuszczu.



10. Gotowe mięso podawać z ugotowaną fasolką oraz pieczywem lub ziemniakami /jak kto lubi/.






Roladki z fasolką szparagową
Ugotowaną fasolkę podsmażyć z czosnkiem chilli i dodać starty ser.
Roladki z fasolką szparagową
Mięso ułozyć na plasterkach szynki i na każdy nałozyć fasolkowy farsz.
Roladki z fasolką szparagową
Mięso z nałozonym farszem zwinąć w roladki.