SUPERPRZEPIS

Roladki z karczku z kluskami

  • Triss
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Roladki z karczku z kluskami Więcej zdjęć (3)

Smaczne, niedzielne danie z buraczkami.

Składniki:

Roladki z karczku z kluskami

 

  • 700g karczku
  • 2 cebule
  • 2 duże ogórki kiszone
  • kawałek kiełbasy
  • łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 3 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki śmietanki 12%

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki z karczku z kluskami
Z karczku wykroić 5-6 kotletów, rozbić je. Oprószyć pieprzem. Ogórek, cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, doprawić solą i musztardą, wymieszać. Nakładać farsz na kotlety z karczku i zawijać w roladki. Oprószyć słodką papryką. Mięso podsmażyć ze wszystkich stron, podlać wodą i gotować do miękkości. Na koniec przyrządzić z 3 łyżek mąki i smietany tzw. „zaklepkę”, dodać do sosu, zagotować i doprawić do smaku. Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, sól oraz mąkę i wyrobić na gładką masę, uformować zgrabne kluski z dziurką. Gotować je w osolonym wrzątki prze kilka minut, aż wypłyną. Roladki podawać z kluskami i np. buraczkami.
Roladki z karczku z kluskami
Ogórki, cebulę i kiełbasę pokroić, połączyć z musztardą i pieprzem.
Roladki z karczku z kluskami
Farsz nałożyć na rozbite mięso i zawinąć w roladki.