Sposób przygotowania:
Roladki z karczku z kluskami
Z karczku wykroić 5-6 kotletów, rozbić je. Oprószyć pieprzem. Ogórek, cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, doprawić solą i musztardą, wymieszać. Nakładać farsz na kotlety z karczku i zawijać w roladki. Oprószyć słodką papryką. Mięso podsmażyć ze wszystkich stron, podlać wodą i gotować do miękkości. Na koniec przyrządzić z 3 łyżek mąki i smietany tzw. „zaklepkę”, dodać do sosu, zagotować i doprawić do smaku. Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, sól oraz mąkę i wyrobić na gładką masę, uformować zgrabne kluski z dziurką. Gotować je w osolonym wrzątki prze kilka minut, aż wypłyną. Roladki podawać z kluskami i np. buraczkami.