Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 421]

Roladki z kurczaka z grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grzyby wspaniale wzbogacają smak potraw. Tym razem połączyłam je z piersią z kurczaka, robiąc roladki a'la devolay.

Roladki z kurczaka z grzybami leśnymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Roladki z kurczaka z grzybami leśnymi

 

Sposób przygotowania:

Roladki z kurczaka z grzybami leśnymi

Przygotowanie grzybów

Roladki z kurczaka z grzybami leśnymi
Grzyby dokładnie myjemy i oczyszczamy, podsmażamy z cebulą

Grzyby przebieramy, dokładnie myjemy i oczyszczamy. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę.

Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy grzyby, smażymy, aż grzyby będą miękkie, a woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Przygotowanie mięsa

Roladki z kurczaka z grzybami leśnymi
Piersi z kurczaka rozbijamy i przyprawiamy

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, wycinamy kości i błonki. Każdą pierś kroimy wzdłuż na dwa płaty. Mięso rozbijamy jak na kotlety, posypujemy solą i pieprzem z obu stron.

Przygotowanie mięsa -c.d.

Roladki z kurczaka z grzybami leśnymi
Na każdym kotlecie rozsmarowujemy musztardę

Na każdym rozbitym kotlecie rozsmarowujemy musztardę.

Nadziewanie i zwijanie roladek

Roladki z kurczaka z grzybami leśnymi
Mięso nadziewany grzybami i serem, zwijamy roladki

Na kotlety wykładamy porcje grzybów oraz porcje sera, zwijamy roladki.

Smażenie i pieczenie

Roladki z kurczaka z grzybami leśnymi
Roladki przekładamy do naczynia do pieczenia i wstawiamy do piekarnika

Roladki panierujemy w mące, rozmąconym jajku, bułce tartej i obsmażamy na oleju. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Pieczemy ok.30 minut w 190 st.C. Podajemy z ulubionymi dodatkami.