szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Roladki z kurczaka z zielonymi szparagami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Dania ze szparagami zaczęłam przygotowywać dopiero w tym roku, ale szybko się do nich przekonałam. Roladki smakują wyśmienicie, a są bardzo proste w przygotowaniu.

Roladki z kurczaka z zielonymi szparagami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z kurczaka z zielonymi szparagami

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 6-8 szparagów zielonych
  • sól
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • łyżka oliwy
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Roladki z kurczaka z zielonymi szparagami
Filety rozbijamy i posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Szparagi obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru ok 7 minut, mają być al dente. Szparagi odcedzamy i kroimy na mniejsze części. Na każdy filecie układamy po kilka kawałków szparagów i zwijamy mięso. Smażymy na rozgrzanej w rondelku oliwie. Gdy mięso jest obsmażone z każdej strony wlewamy bulion i dusimy 15 minut.
Roladki z kurczaka z zielonymi szparagami
Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru
Roladki z kurczaka z zielonymi szparagami
Filety z kurczaka rozbijamy i oprószamy przyprawami
Roladki z kurczaka z zielonymi szparagami
Na każdy filet nakładamy kawałki szparagów
Roladki z kurczaka z zielonymi szparagami
Zwijamy w roladki i podsmażamy w rondelku