Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Roladki z mięsa mielonego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone, oto przepis dla Ciebie. Szybki, prosty sposób przygotowania, a ich smak rozpływa się w ustach. Kotlety mielone z farszem w sosie z nutką ziół włoskich.

Roladki z mięsa mielonego

Składniki:

Roladki z mięsa mielonego

 

  • Składniki na kotlety:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki musztardy
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Mąką pszenna do panierki
  • sól
  • Składniki na farsz:
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 100 g pieczarek konserwowych
  • Składniki na sos:
  • 1 szk. bulionu rosołowego
  • 100 g pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Roladki z mięsa mielonego

I

Roladki z mięsa mielonego

1. Do miski przekładam mięso, wbijam jajko, wsypuję sól, paprykę ostrą, bułkę tartą, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i wyrabiam masę mięsną.
2. Cebulę obieram. Cebulę, ogórki, pieczarki drobno kroję.
3. W dłoniach formuję kulkę, rozpłaszczam ją dłonią, na środku mięsa układam porcję z ogórków i pieczarek.

II

Roladki z mięsa mielonego

4. Mięso zwijam, tworząc roladki, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron, aż mięso się zarumieni.

III

Roladki z mięsa mielonego

5. Następnie podlewam bulionem, dodaję pastę paprykową, wsypuję tymianek, oregano, bazylię, 10 minut gotuję, zagęszczam sos mąką rozrobioną w małej ilości wody, chwilkę gotuję.

IV

6. Kotlety gotowe, podaję z surówką oraz ziemniakami.
7. Smacznego.