Sposób przygotowania:
Roladki z mięsa mielonego dayzi
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. 1 cebule i czosnek przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy do mięsa mielonego. Następnie dodajemy 2 jajka, 1/2 szkl bułki tartej i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Drugą cebulę przesmażamy, dodajemy pokrojonę w cienkie plasterki pieczarki i dusimy ok 10 min, odparowujemy nadmiar wody i przyprawiamy do smaku. Z mięsa sporządzamy na foli aluminiowej cienkie prostokąty o wymiarach mniej wiecej 10 na 6 cm. Układamy na mięsie farsz i zwijamy tak aby mięso się połączyłą. Zawijamy roladki folią, tak jak cukierki. Do wrzącej wody wrzucamy mięso i gotujemy ok 10 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową i studzimy. Panierujemy roladki w mącę, pozostałych rozbełtanych jajkach z dodatkiem soli i pieprzu i bułce tartej. Smażymy z każej strony na złoty kolor. Smacznego.