Sposób przygotowania:
Roladki z kapustą
Mleko, wodę i maślankę wlewamy do wysokiego naczynia. Wbijamy jajka. Doprawiamy szczyptą soli. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto rozsmarowujemy na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulkę siekamy drobno w kostkę, boczek kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Mieszamy z drobno pokrojoną kiszoną kapustą. Doprawiamy i odstawiamy na 10 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, smarujemy rozstopionym masłem i rozsmarowujemy przestudzony farsz. Zwijamy delikatnie w roladę, którą kroimy na 8 plastrów. Okrągłą formę żaroodporną smarujemy tłuszczem i układamy plastry rolady jeden przy drugim. Polewamy bulionem i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 stopni Celcjusza. Zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze z 15 minut. Dekorujemy natką pietruszki.