aneczka84

aneczka84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Roladki z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Roladki z kapusty kiszonej to doskonały pomysł na obiad bądź ciepłą kolację.

Roladki z kapustą

Składniki:

Roladki z kapustą

 

  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1 szklanka maślanki
  • 40 dag mąki
  • sól
  • 15 dag chudego wędzonego boczku
  • 2 cebulki
  • 50 dag kiszonek kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • bulion warzywny
  • pieprz
  • kminek
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Roladki z kapustą
Mleko, wodę i maślankę wlewamy do wysokiego naczynia. Wbijamy jajka. Doprawiamy szczyptą soli. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto rozsmarowujemy na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulkę siekamy drobno w kostkę, boczek kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Mieszamy z drobno pokrojoną kiszoną kapustą. Doprawiamy i odstawiamy na 10 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, smarujemy rozstopionym masłem i rozsmarowujemy przestudzony farsz. Zwijamy delikatnie w roladę, którą kroimy na 8 plastrów. Okrągłą formę żaroodporną smarujemy tłuszczem i układamy plastry rolady jeden przy drugim. Polewamy bulionem i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 stopni Celcjusza. Zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze z 15 minut. Dekorujemy natką pietruszki.