Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pierogi z kapustą kiszoną i kaszą jaglaną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Takie pierogi są niezwykle pyszne i syte. Połączenie kapusty kiszonej i kaszy jaglanej to bardzo dobry pomysł. Zarówno kapusta jaki i kasza jaglana są bardzo zdrowe, więc warto po nie sięgać, zwłaszcza w okresie zimowym.

Pierogi z kapustą kiszoną i kaszą jaglaną

Składniki:

Pierogi z kapustą kiszoną i kaszą jaglaną

Ciasto:

Farsz:

  • 50 dag kiszonej cebuli
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • przyprawa do dań z kapusty

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą kiszoną i kaszą jaglaną
1. Kapustę płuczemy, odcedzamy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Miękką dokładnie odcedzamy i drobno kroimy, przekładamy z powrotem do garnka. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienia, następnie przekładamy razem z olejem do garnka, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do kapusty, całość dusimy przez kilka minut cały czas mieszają. przesmażoną kapustę studzimy. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i odparowania całego płynu. Studzimy. Przestudzoną kaszę dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy.

2. Do mąki wsypujemy sól i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.

3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.

4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy.

5. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia.

6. Ugotowane pierogi nakładamy na talerze i polewamy cebulką z masłem. Podajemy.