Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą kiszoną i kaszą jaglaną
1. Kapustę płuczemy, odcedzamy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Miękką dokładnie odcedzamy i drobno kroimy, przekładamy z powrotem do garnka. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienia, następnie przekładamy razem z olejem do garnka, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do kapusty, całość dusimy przez kilka minut cały czas mieszają. przesmażoną kapustę studzimy. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i odparowania całego płynu. Studzimy. Przestudzoną kaszę dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy.
2. Do mąki wsypujemy sól i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.
4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy.
5. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia.
6. Ugotowane pierogi nakładamy na talerze i polewamy cebulką z masłem. Podajemy.
2. Do mąki wsypujemy sól i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.
4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy.
5. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia.
6. Ugotowane pierogi nakładamy na talerze i polewamy cebulką z masłem. Podajemy.
Magdalena88
Babeczka35
Nam bardzo smakowały:)
Polecam spróbować:)
mocsłodkości