Sposób przygotowania:
Roladki z piernikowo-żurawinowym nadzieniemEtap 1
Pierniczki i żurawinę grubo posiekać, przełożyć do miseczki.
Etap 2
Szalotkę i odsączoną mozzarellę pokroić w kostkę, dodać do pierniczków z żurawiną. Dodać też posiekaną natkę pietruszki i bryndzę. Starannie wymieszać.
Etap 3
Każdą pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem, uważać, żeby nie zrobić w mięsie dziur. Mięso oprószyć solą i pieprzem (użyłam kolorowego świeżo zmielonego).
Etap 4
Na każdym kawałku mięsa rozłożyć przygotowany farsz.
Etap 5
Zwinąć ścisłe roladki, spiąć wykałaczkami. Roladki kłaść na rozgrzany na patelni olej, oprószyć przyprawą do mięs, polać miodem i octem balsamicznym. Zrumienić je lekko. Do mięsa wlać pół szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, następnie roladki odwrócić, dusić kolejne 10 minut. Gotowe roladki przełożyć na talerz, usunąć wykałaczki.
Etap 6
Patelnię z sosem zdjąć z ognia. Do sosu dodać masło. Mieszać, aż masło się roztopi i wszystko się ładnie połączy.
Etap 7
Roladki kroić w ukośne, grube plastry, podawać z sosem.