Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Roladki z salami w aromatycznym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne roladki ze schabu z mozzarella i salami, zatopione w aromatycznym sosie idealnie pasują na niedzielny obiad. Wypróbuj, przekonaj się sam/a.

Roladki z salami w aromatycznym sosie

Składniki:

Roladki z salami w aromatycznym sosie

 

  • 1 kg schabu
  • 10 dag salami w plastrach
  • 2 kulki mozzarelli
  • ½ szk. bulionu rosołowego
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka mąki pszennej+ do panierki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • 1 łyżka Bazyli
  • 1 łyżka tymianku
  • Pieprz
  • ½ łyżeczki papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Roladki z salami w aromatycznym sosie

I

Roladki z salami w aromatycznym sosie
Przygotowanie mięsa, mieso kroimy, faszerujemy, obtaczamy i smażymy.

1. Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam papryką słodką oraz solą.
2. Na każdym kawałku mięsa układam plasterek salami oraz plasterek mozzarelli.
3. Mięso zwijam w roladki, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju.

II

Roladki z salami w aromatycznym sosie
Przygotowanie sosu do podania z roladkami.

4. Do garnka wlewam pomidory krojone, bulion rosołowy, przecier pomidorowy, ketchup, dodaję obrany przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuję 10 minut, studzę i blenduję. Sos doprawiam pieprzem, solą, tymiankiem, bazylią, papryką ostrą. Ponownie gotuję około 5 minut.

III

5. Roladki po usmażeniu układam w naczyniu, polewam sosem.
6. Danie gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.
7. Smacznego.