Sposób przygotowania:
Rolada Eli z kurkami i sosemprzygotowanie składników
Przygotować składniki sosu. Kurki opłukać i odsączyć. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Przygotować śmietanę.
przygotowanie składników cd
Przygotować składniki farszu. Kurki opłukać i odsączyć. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Usmażyć kurki z cebulą na maśle, doprawić solą i pieprzem.
przygotowanie rolady
Szynkę opłukać, osuszyć i ponacinać tak żeby powstał duży płat. Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć solą, pieprzem i posypać serem.
przygotowanie rolady
Na serze rozłożyć usmażone na maśle kurki z cebulą.
przygotowanie rolady cd
Mięso ciasno zwinąć i obwiązać sznurkiem. Roladę oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić na dość duże kawałki. Włożyć ziemniaki do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na blachę z piekarnika wyłożyć roladę i posmarować ją olejem.
przygotowanie rolady cd
Roladę przykryć folią aluminiową. Włożyć roladę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię i po bokach rolady ułożyć ziemniaki i piec jeszcze około 35 minut. Co jakiś czas smarować roladę olejem.
przygotowanie sosu
Na patelni roztopić i smażyć kurki około 10 minut. Łyżką cedzakową wyjąć kurki. Na patelni po kurkach usmażyć cebulę, wlać śmietanę i zagotować. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i lekko zredukować. do gotowego sosu dodać usmażone kurki i wymieszać.
podawanie
Roladę odwinąć ze sznurka, pokroić w plastry i rozłożyć na talerzach. Podawać roladę z sosem kurkowo - śmietanowym i pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
lukrowanepierniczki
eli_555
Dziękuję, częstuj się.