eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Polędwica Eli w szynce faszerowana żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam duszoną polędwicę owiniętą szynką szwarwaldzką. Polędwicę nafaszerowałam suszoną żurawiną.

Polędwica Eli w szynce faszerowana żurawiną

Składniki:

Polędwica Eli w szynce faszerowana żurawiną

mięso

  • 1 polędwica wieprzowa - około 1 kg
  • 100 g szynki szwarwaldzkiej

farsz

pozostałe składniki

  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 duża łyżka przyprawy do mięs
  • 6 łyżek oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Polędwica Eli w szynce faszerowana żurawiną

przygotowanie składników

Polędwica Eli w szynce faszerowana żurawiną
Obrane cebule pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Polędwica Eli w szynce faszerowana żurawiną
Na miskę wyłożyć żurawinę i dodać tarty ser.

Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Do sera dodać żurawinę.

przygotowanie składników cd

Polędwica Eli w szynce faszerowana żurawiną
Szynkę szwarwaldzką wyjąć z opakowania...

Wyjąć szynkę z opakowania.

przygotowanie polędwicy

Polędwica Eli w szynce faszerowana żurawiną
Opłukaną, osuszoną polędwicę naciąć wzdłuż i włożyć żurawinę i ser.

Polędwicę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. W środku wzdłuż polędwicy naciąć otwór. Do środka polędwicy włożyć żurawinę i ser. Polędwicę oprószyć solą i pieprzem.

przygotowanie polędwicy cd

Polędwica Eli w szynce faszerowana żurawiną

Przygotowaną polędwicę owinąć szynką i obwiązać białymi kuchennymi nićmi.

przygotowanie polędwicy cd

Polędwica Eli w szynce faszerowana żurawiną

W głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwicę ze wszystkich stron.

Do mięsa dodać cebulę, czosnek,przyprawę do mięs i razem chwilę smażyć. Mięso podlać wodą i dusić około 35 minut. Gotową polędwicę wyjąć na półmisek i usunąć nici.

Powstały sos zmiksować. Polędwicę pokroić i podawać na ciepło z sosem lub na zimno jako przystawkę. Smacznego!


Tagi:

danie okazje