Sposób przygotowania:
Polędwica Eli w szynce faszerowana żurawinąprzygotowanie składników
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników cd
Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Do sera dodać żurawinę.
przygotowanie składników cd
Wyjąć szynkę z opakowania.
przygotowanie polędwicy
Polędwicę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. W środku wzdłuż polędwicy naciąć otwór. Do środka polędwicy włożyć żurawinę i ser. Polędwicę oprószyć solą i pieprzem.
przygotowanie polędwicy cd
Przygotowaną polędwicę owinąć szynką i obwiązać białymi kuchennymi nićmi.
przygotowanie polędwicy cd
W głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwicę ze wszystkich stron.
Do mięsa dodać cebulę, czosnek,przyprawę do mięs i razem chwilę smażyć. Mięso podlać wodą i dusić około 35 minut. Gotową polędwicę wyjąć na półmisek i usunąć nici.
Powstały sos zmiksować. Polędwicę pokroić i podawać na ciepło z sosem lub na zimno jako przystawkę. Smacznego!
gusia1000