Sposób przygotowania:
Roladki z tilapii
Prosty i efektowny sposób na rybę. A jeśli ser żółty zastąpimy czymś mniej tłustym, robi nam się całkiem dietetycznie :)
Porcja dla dwóch osób. Filety po umyciu osusz, przekrój wzdłuż (w miejscu załamania) i przypraw solą i pieprzem. Grubsze kawałki ryby, które ciężko zwinąć sfiletuj aby były cieńsze. Czosnek pokrój w plasterki, ser w paseczki (takiej długości aby za bardzo nie wystawały z roladek). Zawiń paseczek sera i kilka plasterków czosnku w każdy kawałek tilapii i przekłuj wykałaczką aby roladki się nie rozpadły. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wlej tyle wody ile potrzeba, żeby pokryć dno. Tak przygotowaną rybę skrop sokiem z połowy cytryny i pod przykryciem włóż do piekarnika rozgrzanego do ok 170 st na ok 20 min. Pod koniec możesz zdjąć przykrycie i podwyższyć temperaturę. Ja podałam roladki z ryżem i sosem pomidorowym domowej roboty.
Porcja dla dwóch osób. Filety po umyciu osusz, przekrój wzdłuż (w miejscu załamania) i przypraw solą i pieprzem. Grubsze kawałki ryby, które ciężko zwinąć sfiletuj aby były cieńsze. Czosnek pokrój w plasterki, ser w paseczki (takiej długości aby za bardzo nie wystawały z roladek). Zawiń paseczek sera i kilka plasterków czosnku w każdy kawałek tilapii i przekłuj wykałaczką aby roladki się nie rozpadły. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wlej tyle wody ile potrzeba, żeby pokryć dno. Tak przygotowaną rybę skrop sokiem z połowy cytryny i pod przykryciem włóż do piekarnika rozgrzanego do ok 170 st na ok 20 min. Pod koniec możesz zdjąć przykrycie i podwyższyć temperaturę. Ja podałam roladki z ryżem i sosem pomidorowym domowej roboty.
pansven
Sałatki
Darth Vader
mięsko
Wszunia