Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Roladki ze schabu z porami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Roladki ze schabu z porami

Składniki:

Roladki ze schabu z porami

 

  • 50 dag schabu bez kości
  • 8 plastrów surowej wędzonej szynki
  • 4 pory (białe części)
  • 100 ml jasnego piwa
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, sok z cytryny i przyprawa maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Roladki ze schabu z porami
Mięso pokroić na osiem plastrów. Lekko rozbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na 25 min. Pory umyć i przekroić na pół. Na rozbite plastry mięsa położyć szynkę i porę. (porę przyciąć tak aby długością była równa szerokości plastra mięsa). Zawinąć. Spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć na niej roladki z wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć wraz z tłuszczem do rondla. Podlać piwem. Doprawić przyprawą maggi. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa (ok.30 min.) W razie potrzeby podlewać piwem.