Sposób przygotowania:
Roladki ze szparagami i sosem szparagowym1
Szparagi myjemy, Białe obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy. Do wody z gotowania szparagów wkładamy obierki z tych warzyw i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy i odparowujemy tak aby pozostały około 1,5-2 szklanki płynu.
Schab myjemy i kroimy na porcje. Każdą cienko rozbijamy (uwaga żeby nie zrobić dziur).
2
Doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na każdym kawałku mięsa układamy po kawałku białych i zielonych szparagów i zawijamy. Naczynie do gotowania na parze smarujemy olejem, żeby roladki nie przywarły.
3
W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i rozprowadzamy. Wlewamy wywar ze szparagów cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, warzywkiem i białym pieprzem.
4
Roladki układamy łączeniem do dołu. Gotujemy na parze przez 15 minut. Roladki podajemy polane sosem szparagowym.