kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Roladki ze szparagami i sosem szparagowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste wiosenne danie do którego przygotowania wystarczy 25 minut. Przygotowane na parze mięso z dodatkiem sezonowych szparagów jest niskokaloryczne i lekkie ale bardzo smaczne.

Roladki ze szparagami i sosem szparagowym

Składniki:

Roladki ze szparagami i sosem szparagowym

podstawowe

Sposób przygotowania:

Roladki ze szparagami i sosem szparagowym

1

Roladki ze szparagami i sosem szparagowym
Schab oczyszczamy, myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi i rozbijamy.

Szparagi myjemy, Białe obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy. Do wody z gotowania szparagów wkładamy obierki z tych warzyw i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy i odparowujemy tak aby pozostały około 1,5-2 szklanki płynu.
Schab myjemy i kroimy na porcje. Każdą cienko rozbijamy (uwaga żeby nie zrobić dziur).

2

Roladki ze szparagami i sosem szparagowym
Na rozbitym i przyprawionym schabie układamy wczesniej ugotowane szparagi.

Doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na każdym kawałku mięsa układamy po kawałku białych i zielonych szparagów i zawijamy. Naczynie do gotowania na parze smarujemy olejem, żeby roladki nie przywarły.

3

Roladki ze szparagami i sosem szparagowym
Z wywaru z gotowania szparagów przygotowujemy sos.

W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i rozprowadzamy. Wlewamy wywar ze szparagów cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, warzywkiem i białym pieprzem.

4

Roladki ze szparagami i sosem szparagowym
Roladkom wystarczy kilkanascie minut w naczyniu do gotowania na parze i są gotowe.

Roladki układamy łączeniem do dołu. Gotujemy na parze przez 15 minut. Roladki podajemy polane sosem szparagowym.