Sposób przygotowania:
Rolady z modrą kapustą
1) Rolady: mięso opłukać, lekko osuszyć, pokroić na 4 plastry. Cebulę obrać, pociąć w ćwiartki. Ogórki pokroić wzdłuż na połówki. 2) Plastry mięsa oprószyć solą oraz pieprzem, posmarować musztardą. Na każdym położyć plaster wędzonego boczku, ćwiartkę cebuli oraz kawałek ogórka. Zwinąć, obwiązać mocną nicią. 3) Na patelni rozgrzać olej. Rolady oprószyć mąką, włożyć na rozgrzany tłuszcz. Obsmażyć, przełożyć do rondla. Podlać gorącym bulionem, dodać listek laurowy. Dusić na małym ogniu do miękkości. 4) Do rondla dolać śmietanę, podgrzać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. 5) Modra kapusta: kapustę opłukać, poszatkować. Zalać wodą, ugotować, odcedzić. Połówkę cebuli posiekać podsmażyć z pokrojonym w kostkę boczkiem. Dodać do kapusty wraz z posiekaną połówką surowej cebuli. Wymieszać, przyprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny i pieprzem.