Sposób przygotowania:
Rosół kluskami kładzionymi
Cebulę opiec na rumiano (np. na patelni bez tłuszczu ) i dać do garnka razem z resztą obranych warzyw .Dołożyć grzybek i przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, pieprz , goździk, lubczyk ).Mięso podzielić na kawałki i ułożyć w garnku z warzywami .Wlać wodę - lekko ją osolić i doprowadzić do wrzenia . Gotować na małym gazie przez 2,5 godziny ( rosół ma tylko ,,pyrkać ,, ) . Wyjąć mięso .Rosół przecedzić ( powinno go zostać ok 1 litra ).Zrobić na małej patelni karmel z cukru , rozprowadzić rosołem i wlać do garnka . Doprawić maggi .
Zrobić ciasto na kluski z jajek , mąki i szczypty wody .Moczyć małą łyżeczkę we wrzącym rosole i nabierać nią ciasto. Kłaść kluski do rosołu ( w miarę szybko ) . Gotować minutę od wypłynięcia . Zgasić gaz .
Podawać posypany świeżo zmielonym pieprzem wkładając obrane mięso z kurczaka ( obrać ze skór , chrząstek , kości ) .
Z wołowiny oddzielić 2 kawałki mięsa chudego na sztukamięs . Resztę zmielić . Z połowy zrobić pierogi z reszty krokiety, naleśniki z mięsem itp.
Z tej porcji wychodzą 4 porcje zupy ( z połowy można zrobić np. pomidorową ) i 3 II Dania dla 2 osób - moim zdaniem opłaca się ugotować taki rosół .
Zrobić ciasto na kluski z jajek , mąki i szczypty wody .Moczyć małą łyżeczkę we wrzącym rosole i nabierać nią ciasto. Kłaść kluski do rosołu ( w miarę szybko ) . Gotować minutę od wypłynięcia . Zgasić gaz .
Podawać posypany świeżo zmielonym pieprzem wkładając obrane mięso z kurczaka ( obrać ze skór , chrząstek , kości ) .
Z wołowiny oddzielić 2 kawałki mięsa chudego na sztukamięs . Resztę zmielić . Z połowy zrobić pierogi z reszty krokiety, naleśniki z mięsem itp.
Z tej porcji wychodzą 4 porcje zupy ( z połowy można zrobić np. pomidorową ) i 3 II Dania dla 2 osób - moim zdaniem opłaca się ugotować taki rosół .
Wiola 1978
paulka104