Sposób przygotowania:
Rosół po czesku :
Mięso umyć , podzielić na kawałki. Włożyć do dużego garnka . Dodać oczyszczone warzywa , goździk, grzybek , ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk , sól. Zalać zimna woda . Doprowadzić do zagotowania , zmniejszyć gaz i gotować ok. 1, godziny zbierając w trakcie gotowania szumowiny. W tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach. Obrać , pokroić w plastry. Wyjąć z rosołu mięsa i warzywa. Rosół przecedzić . Doprawić maggi . Na talerzu układać plastry ziemniaków. Zalać wrzącym rosołem . Posypać natką pietruszki . Posypać grubo zmielonym pieprzem . Udekorować ozdobnie powycinaną marchewką . Resztę rosołu i mięso z kury użyć NP. na zrobienie galaretki z drobiu , lub z rosołu zrobić inną zupę na następny dzień , a mięso zmielić i zrobić z niego pierogi, paszteciki, naleśniki z mięsem .Z warzyw można zrobić sałatkę ( warzywa są trochę za bardzo wygotowane , ale na zwykłą sałatkę na kolację mogą być . W zasadzie z tej ilości wychodzi rosół na 4 porcje . Jeśli tak ma być trzeba ugotować więcej ziemniaków.
Natala1210
Termar
Gotuję również i podaję rosołek z kaszą manną pokrojoną w kostkę. Zięć się nim zajada..
A zresztą dobry rosół, jest dobry ze wszystkimi dodatkami, nawet z perłową fasolką.
Pozdrawiam.
Babciagramolka
Też robię z kostka z kaszy manny - albo z takimi babeczkami z kaszy manny . Moje kluseczki różną się od Twoich tylko tym ( jak pamiętam ) ,że ja dodaje koperek.