Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Rosół po czesku :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepis z zapisków mojej Babci. Zapisała go w 1938 roku. I tak to zaczęto u mnie w domu jeść rosół z ziemniakami.

Rosół po czesku :

Składniki:

Rosół po czesku :

 

  • ½ kury( tak ok. 1,5 kg )
  • 0,5 kg wołowiny na rosół
  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pory
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 1 kapelusz suszonego prawdziwka
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 gałązka lubczyku
  • 6 małych ziemniaków młodych ( po trzy na porcję )
  • maggi w płynie
  • 1 łyżka usiekanej natki pietruszki
  • grubo zmielony czarny pieprz
  • 1,5 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Rosół po czesku :
Mięso umyć , podzielić na kawałki. Włożyć do dużego garnka . Dodać oczyszczone warzywa , goździk, grzybek , ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk , sól. Zalać zimna woda . Doprowadzić do zagotowania , zmniejszyć gaz i gotować ok. 1, godziny zbierając w trakcie gotowania szumowiny. W tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach. Obrać , pokroić w plastry. Wyjąć z rosołu mięsa i warzywa. Rosół przecedzić . Doprawić maggi . Na talerzu układać plastry ziemniaków. Zalać wrzącym rosołem . Posypać natką pietruszki . Posypać grubo zmielonym pieprzem . Udekorować ozdobnie powycinaną marchewką . Resztę rosołu i mięso z kury użyć NP. na zrobienie galaretki z drobiu , lub z rosołu zrobić inną zupę na następny dzień , a mięso zmielić i zrobić z niego pierogi, paszteciki, naleśniki z mięsem .Z warzyw można zrobić sałatkę ( warzywa są trochę za bardzo wygotowane , ale na zwykłą sałatkę na kolację mogą być . W zasadzie z tej ilości wychodzi rosół na 4 porcje . Jeśli tak ma być trzeba ugotować więcej ziemniaków.

Tagi:

wołowina