Sposób przygotowania:
Rosół Waldzia
Rosół można zrobić ze wszystkich ww. mięs lub wedle uznania z samego kurczaczka. Mięso zalewamy zimną wodą wstawiamy na duży palnik i czekamy aż zacznie się gotować. Zbieramy burzyny żeby wywar był klarowny. Zdejmujemy z dużego ognia i przestawiamy na mały. Następnie po kolei dodajemy warzywa i przyprawy. Czosnek, pól cebulki (ja przysmażam na palniku na którym wcześniej gotował się wywar). Liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, łyżka Vegety. Por, liść kapusty, natkę z selera i pietruszki można związać białą nicią, jeśli nie lubicie kiedy wszystko pływa w rosole osobno:) Pietruszka i marchew, kalarepa, suszone grzybki, seler. Do smaku dodaję po pół kostki rosołowej drobiowej i wołowej oraz łyżkę maggi. Wszystko gotujemy na małym ogniu (żeby tylko bulbało) do ok.2 godzin. Jeśli w tym czasie dość dużo się wygotuje można dolać gotowanej wody z czajnika. Rosół podajemy z makaronem lub z lanymi kluskami posypanymi posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Rosół jest doskonałą bazą do innych zup i sosów.
Rosół jest doskonałą bazą do innych zup i sosów.