margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Rosół Waldzia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rosół jaki gotował mój tato był głównym punktem niedzielnego obiadu, do dziś uwielbiam jego smak. Polecam

Rosół Waldzia

Składniki:

Rosół Waldzia

 

  • porcja rosołowa lub udko z indyka lub kawałek wołowiny
  • 2-3 marchewki
  • 1-2 pietruszki (natka też się przyda)
  • seler
  • por
  • 1/2 kalarepy
  • kapusta
  • 2-3 grzybki suszone
  • ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • kostka rosołowa (drobiowa i wołowa)
  • maggi
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżka Vegety

 

Sposób przygotowania:

Rosół Waldzia
Rosół można zrobić ze wszystkich ww. mięs lub wedle uznania z samego kurczaczka. Mięso zalewamy zimną wodą wstawiamy na duży palnik i czekamy aż zacznie się gotować. Zbieramy burzyny żeby wywar był klarowny. Zdejmujemy z dużego ognia i przestawiamy na mały. Następnie po kolei dodajemy warzywa i przyprawy. Czosnek, pól cebulki (ja przysmażam na palniku na którym wcześniej gotował się wywar). Liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, łyżka Vegety. Por, liść kapusty, natkę z selera i pietruszki można związać białą nicią, jeśli nie lubicie kiedy wszystko pływa w rosole osobno:) Pietruszka i marchew, kalarepa, suszone grzybki, seler. Do smaku dodaję po pół kostki rosołowej drobiowej i wołowej oraz łyżkę maggi. Wszystko gotujemy na małym ogniu (żeby tylko bulbało) do ok.2 godzin. Jeśli w tym czasie dość dużo się wygotuje można dolać gotowanej wody z czajnika. Rosół podajemy z makaronem lub z lanymi kluskami posypanymi posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Rosół jest doskonałą bazą do innych zup i sosów.